Cili Kering Kisar | Cili Boh

Cili kisar adalah satu bahan yang wajib ada di dalam peti sejuk. Ia banyak digunakan dalam masakan Melayu dan juga masakan-masakan Asia. Gantikan cili boh pasaraya dengan resepi cili kisar yang sangat mudah ini.

Resepi Cili kering Kisar




BAHAN-BAHAN:
  • 100 gram cili kering 
  • 1/2 cawan air untuk megisar 
  • air untuk merebus cili kering 

CARA-CARA:

1. Potong cili kering kecil-kecil ke dalam tapisan.

2. Gesel cili untuk mengeluarkan lebihan biji.

3. Kemudian, cuci cili kering sehingga bersih.

4. Pindahkan cili ke dalam periuk, isi dengan air yang cukup dan rebus selama 15 - 30 minit dengan api sederhana.

5. Tapis dan masukkan cili dengan 1/2 cawan air ke dalam pengisar, tidak perlu mencuci cili nya lagi.

6. Kisar sehingga halus.

7. Biarkan cili sejuk ke suhu bilik terlebih dahulu sebelum disimpan di dalam peti sejuk.


#fivefootfivesg #cilikisar

No comments:

Post a Comment