Resepi Bubur Cha Cha
Pencuci mulut ini boleh dihidangkan panas atau sejuk.
BAHAN-BAHAN:
- 400 gm keledek kupas kulit dan potong dadu
- 400 gm keladi kupas kulit dan potong dadu
- 80 gm biji sagu
- 800 ml air
- 150 gm gula
- 400 ml santan
- 3 helai daun pandan
- 1/2 sdk garam
- air (untuk merebus biji sagu)
(A) KIUB CHA CHA:
- 100 gm tepung ubi/tapioka
- 75 ml air panas
- pewarna hijau
- pewarna merah
- air (untuk merebus kiub cha cha)
CARA-CARA:
1. Sediakan pengukus dan kukus keledek dan keladi selama 15 minit atau sehingga empuk. Kemudian, keluarkan dari pengukus dan ketepikan.
2. (A) KIUB CHA CHA: Masukkan tepung ubi ke dalam satu mangkuk. Tambahkan air panas sedikit demi sedikit ke dalam tepung. Gunakan sudu kayu atau garpu untuk menggaul. Apabila tepung sudah agak sejuk, gunakan jari untuk menguli. (Nota: Jangan tambah air lagi. Terus saja menguli sehingga tepung bersatu menjadi doh. Taburkan sedikit tepung ubi jika adunan menjadi melekit.)
3. Kemudian, bagikan doh kepada dua bahagian. Tambah beberapa titik pewarna hijau dan merah ke doh masing-masing. Uli sehingga pewarna tercampur rata. Canaikan doh dalam bentuk memanjang dan potong menjadi kiub-kiub kecil. Taburkan sedikit tepung untuk mengelakkan daripada melekat.
4. Didihkan air dalam periuk kecil. Masukkan kiub cha cha dan biarkan masak sehingga terapung. Keluarkan dan letakkan cha cha dalam mangkuk berisi air sejuk/ais. Ketepikan.
5. Tukar air rebusan dan rebuskan pula biji sagu. Masak sehingga sagu bertukar menjadi jernih. Keluarkan dan letakkan sagu dalam mangkuk berisi air sejuk/ais. Ketepikan.
6. BUBUR CHA CHA: Masukkan 800 ml air, gula dan daun pandan ke dalam periuk. Didihkan sehingga gula larut.
7. Masukkan santan dan garam. Kacau dan renehkan.
8. Akhir sekali, masukkan kiub cha cha, biji sagu, keledek dan keladi ke dalam periuk. Terus renehkan selama 10 minit lagi. Kacau sekali sekala.
9. Tutup api. Hidangkan Bubur Cha Cha panas / sejuk.
#fivefootfivesg #buburchacha #resepimudah
No comments:
Post a Comment