Ramadan 2020: Makaroni Goreng


Resepi Makaroni Goreng 



Kurangkan atau lebihkan cili mengikut rasa.

Menghasilkan: 6 - 8 hidangan


BAHAN-BAHAN:
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 6-8 sdb cili kering kisar (ikut kepedasan)
  • 300 gm daging lembu, hiris tipis
  • 200 gm fish cakes/ fishball 
  • 200 gm sayur sawi
  • garam, secukup rasa
  • gula, secukup rasa (jika tambah)
  • 2 sdb air asam jawa (1 sdk pes asam jawa + 3 sdb air) / jus limau kasturi
  • 1 sdb sos tiram
  • 1 sdb sos cili
  • 3 sdb kicap manis
  • 1 kiub pati ayam

(A) KISAR:
  • 3 bij bawang merah besar (320 gm)
  • sedikit air

(B) REBUS:
  • 500 gm makaroni 
  • 3 sdb garam
  • air untuk merebus makaroni

CARA-CARA:

1. Kisar bahan-bahan (A) sehingga halus.

2. Didihkan air yang secukupnya dalam periuk. Apabila air telah mendidih, masukkan bahan-bahan (B) Rebus makaroni selama 8 minit atau mengikut arahan di belakang bungkusan. Tapis dan ketepikan.

3.Panaskan minyak. Setelah panas, masukkan bahan kisar (A) dan tumis sehingga naik wangi. Tumis dengan api sederhana.

4. Seterusnya, masukkan cili kisar dan tumis sehingga pecah minyak.

5. Masukkan garam, air asam jawa/jus limau dan daging. Tambahkan sedikit air jika perlu. Kecilkan api dan masak sehingga daging empuk. Kacau sekali sekala.

6. Masukkan kicap manis, sos tiram, sos cili dan kiub pati ayam. Gaul hingga sebati.

7. Seterusnya, masukkan fishcake dan makaroni. Gaul hingga tercampur rata.

8. Akhir sekali, masukkan sawi dan masak sehingga layu. Tutup api.

No comments:

Post a Comment