Resepi Ayam Black Pepper
Gunakan kaedah double-frying untuk mendapatkan ayam yang lebih rangup.
Serbuk lada hitam boleh ditambah/dikurangkan mengikut citarasa.
BAHAN-BAHAN:
- 800 g isi paha ayam dipotong menjadi kepingan kecil-kecil
- 1 cawan tepung jagung
- 1 sdb bawang putih cincang
- 1 sdk halia cincang
- 1 biji lada benggala merah potong kecil
- 100 g sayur kacang peas
- daun bawang cincang
- minyak masak
(A) BAHAN PERAP:
- 1 sdk gula
- 1 sdk garam
- 1 telur ayam saiz besar dipukul
(B) BAHAN SOS:
- 6 sdb sos tiram
- 4 sdb kicap manis
- 1-2 sdb serbuk lada hitam kasar
- 1 sdk cuka
- 1 sdb gula perang
CARA-CARA:
1. Campurkan ayam dan bahan-bahan (A). Gaul hingga sebati dan perapkan selama 30 minit.
2. Campur semua bahan-bahan (B) ke satu mangkuk dan ketepikan.
3. Sediakan tepung jagung di atas bekas yang luas. Kemudian, salutkan ayam yang sudah diperap satu-persatu dengan tepung.
4. Panaskan minyak yang cukup dan goreng ayam sehingga berwarna keemasan. Angkat dan tapis minyak berlebihan atas kertas minyak dan ketepikan ayam.
5. Seterusnya, panakans kira-kira 3 sudu besar minyak masak dalam kuali.
6. Masukkan bawang putih, halia dan lada benggala. Tumis sehingga wangi.
7. Masukkan campuran sos (B) yang telah disediakan tadi. Renehkan. (Nota: tambahkan sedikit air jika suka berkuah.)
8. Apabila sos mula mendidih, masukkan sayur kacang peas dan ayam goreng. Kacau rata selama 2 minit atau sehingga ayam tersalut rata dengan sos.
9. Akhir sekali, masukkan sedikit daun bawang dan gaul sekejap hingga tercampur. Tutup api.
10. Hidangkan ketika masih panas.
1. Campurkan ayam dan bahan-bahan (A). Gaul hingga sebati dan perapkan selama 30 minit.
2. Campur semua bahan-bahan (B) ke satu mangkuk dan ketepikan.
3. Sediakan tepung jagung di atas bekas yang luas. Kemudian, salutkan ayam yang sudah diperap satu-persatu dengan tepung.
4. Panaskan minyak yang cukup dan goreng ayam sehingga berwarna keemasan. Angkat dan tapis minyak berlebihan atas kertas minyak dan ketepikan ayam.
5. Seterusnya, panakans kira-kira 3 sudu besar minyak masak dalam kuali.
6. Masukkan bawang putih, halia dan lada benggala. Tumis sehingga wangi.
7. Masukkan campuran sos (B) yang telah disediakan tadi. Renehkan. (Nota: tambahkan sedikit air jika suka berkuah.)
8. Apabila sos mula mendidih, masukkan sayur kacang peas dan ayam goreng. Kacau rata selama 2 minit atau sehingga ayam tersalut rata dengan sos.
9. Akhir sekali, masukkan sedikit daun bawang dan gaul sekejap hingga tercampur. Tutup api.
10. Hidangkan ketika masih panas.
#fivefootfivesg #resepimudah #sedap
No comments:
Post a Comment