Ayam Buttermilk (Malaysia)

Berbeza dengan resepi Indian Buttermilk Chicken, resepi ini menggunakan bahan-bahan yang lebih sedikit dan juga sangat ringkas dimasak. Mentega kacang digunakan untuk meningkatkan lagi rasa hidangan ini.

Resepi Ayam Buttermilk Malaysia



Boleh menggantikan susu sejat dengan susu lain pilihan anda.

Gunakan mentega kacang tanpa gula.

Susu pekat boleh digantikan dengan gula.

Tambah lebih susu/air jika suka berkuah.



BAHAN-BAHAN:
  • 300 g isi dada ayam potong kecil
  • 3 sdb mentega (42 gm)
  • 2 sdb minyak zaitun atau minyak masak biasa  
  • 3 ulas bawang putih dicincang
  • 3 cili padi hiris tipis
  • 2 tangkai daun kari buang batang
  • 250 ml susu sejat
  • 1 sdb susu pekat
  • 1 sdk mentega kacang berkrim atau kacang tanah yang halus
  • 1/2 sdk rempah kari daging
  • garam secukupnya
  • gula secukupnya

(A) BAHAN-BAHAN PERAP:
  • 1 sdk rempah kari daging
  • 1/2 telur dipukul
  • 60 gm tepung gandum
  • 30 gm tepung jagung
  • 1 sdk serbuk penaik

CARA-CARA:

1. Campurkan ayam dengan bahan-bahan (A). Perapkan selama 20 minit.

2. Tapis tepung gandum, tepung jagung dan serbuk penaik bersama.

3. Salutkan ayam dengan campuran tepung. Salutkan satu persatu.

4. Panaskan minyak yang secukupnya didalam kuali untuk menggoreng ayam yang sudah habis disalut dengan tepung tadi.

5. Goreng ayam sehingga kuning keemasan. Angkat, toskan minyak dan ketepikan.

6. Panas mentega dan minyak zaitun/minyak masak.

7. Masukkan bawang putih, cili dan daun kari. Masak sehingga naik wangi.

8.  Seterusnya, tambah susu sejat, susu pekat, mentega kacang, serbuk kari, garam dan gula. Kacau dan renehkan.

9. Akhir sekali, masukkan ayam goreng. Gaul sehingga tercampur rata.

10. Hidangkan.


#fivefootfivesg #Malaysia #resepimudah