Ramadan 2020: Mee Kicap


Resepi Mee Kicap





Hidangan: 5
BAHAN-BAHAN:
  • 500 gm mee kuning
  • 3 biji bawang merah kecil, hiris tipis
  • 3 ulas bawang putih, cincang halus
  • 2 sdb cili kering kisar
  • sayur sawi
  • fishcake 
  • jejari ketam
  • 3 sdb minyak masak

(A) PERAP:
  • 200 gm isi ayam
  • 1 sdk garam
  • sedikit serbuk lada sulah

(B) SOS CAMPURAN:

  • 2 sdb kicap pekat
  • 1 sdb sos tiram
  • 1 sdb kicap cair
  • 1-2 sdk stok ayam
  • 2 sdk minyak bijan
  • 2 sdk gula
  • 1 cawan air

CARA-CARA:

1. Campurkan semua bahan (A) ke dalam mangkuk. Tutup dan perap selama 10 minit.

2. Campurkan semua bahan (B) dan ketepikan untuk diguna kemudian.

3. Panaskan minyak masak dan tumis bawang dan bawang putih sehingga wangi.

4. Masukkan cili kisar. Tumis selama 2 minit.

5. Masukkan ayam. Tumis sehingga ayam masak.

6. Seterusnya, masukkan sos campuran dan renehkan.

7. Masukkan sayur, fishcake dan jejari ketam. Masak sehingga sayur agak layu.

8. Akhir sekali, masukkan mee kuning. Masak sehingga sos tercampur rata dengan mee.

#fivefootfivesg #stayhomewithme #ramadan2020 #iftar2020

No comments:

Post a Comment