Ramadan 2020: Ayam Goreng Crispy Sos Tiram


Resepi Ayam Goreng Crispy Sos Tiram





Hidangan: 4
BAHAN-BAHAN:
  • 1 biji bawang Holland, hiris halus
  • 3 ulas bawang putih, finely minced
  • 4 biji chilli padi, belah dua
  • 2 hiris halia
  • 2 sdb kicap manis
  • 3 sdb sos tiram
  • 3 sdb air
  • daun bawang
  • 8 sdb tepung jagung
  • minyak masak

(A) PERAP:
  • 2 keping isi peha ayam
  • 1 sdk garam
  • 1 sdk tepung jagung
  • sedikit serbuk lada sulah
  • 1 putih telur, dipukul

CARA-CARA:

1. Campurkan semua bahan (A) ke dalam mangkuk. Tutup dan biarkan perap di dalam peti sejuk selama 20 minit.

2. Salut kepingan ayam satu persatu dalam tepung jagung.

3. Panaskan minyak masak dan goreng kepingan ayam hingga kekuningan. Ketepikan.

4. Panaskan kira-kira 3 sudu besar minyak masak dan tumis bawang, bawang putih, halia dan cili sehingga bawang menjadi lembut.

5. Masukkan kicap manis, sos tiram dan air. Renehkan.

6. Setelah kuah agak pekat sedikit, masukkan ayam goreng. Gaul hingga sebati.

#fivefootfivesg #stayhomewithme #ramadan2020 #iftar2020

No comments:

Post a Comment