- 200 gm kacang panjang, potong sepanjang 2 cm
- 2-3 keping asam gelugur
- 1 sdk garam, secukup rasa
- 2 sdk gula, secukup rasa
- 3 cawan air
(A) KISAR:
- 5 bawang merah kecil
- 1 ulas bawang putih
- 2 sdb ikan bilis, rendam dengan air selama 5 minit
- 5 tangkai cili kering, rendam dengan air panas selama 5 minit
- 1/4 cawan air
- 1 sdk belacan, sangai dengan api sederhana sehingga kering
CARA-CARA:
1. Kisar bahan (A) hingga halus.
2. Masukkan 3 cawan air, bahan kisar dan asam gelugur ke dalam periuk. Didihkan.
3. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
4. Akhir sekali, masukkan kacang panjang dan biarkan masak hingga lembut.
#fivefootfivesg #stayhomewithme #ramadan2020 #iftar2020
No comments:
Post a Comment