- 250 ml air
- 100 gm nasi
- 100 gm gula
- 100 gm tepung beras
- 100 gm gandum / serba-guna
- 1.5 sdk (6 gm) ragi instant
- pewarna makanan
- 1 sdb minyak masak
CARA-CARA:
1. Masukkan kesemua bahan-bahan kecuali minyak dan pewarna makanan, ke dalam pengisar makanan. Kisar sehingga menjadi adunan yang halus.
2. [Optional] Bahagikan adunan menjadi 3 bahagian.
3. Tambah 1/3 sdk pewarna makanan pilihan ke dalam setiap bahagian. Campurkan dengan sebati.
4. Tutup dan perapkan adunan selama sekurang-kurangnya 2 jam.
5. Sediakan pengukus dengan air yang secukupnya. Didihkan airnya.
6. Sementara menunggu air mendidih, sapukan acuan dengan minyak.
7. Kacau adunan sebelum dituangkan ke dalam acuan. Isikan sehingga 3/4 paras acuan.
8. Letakkan pada pengukus. Tutup dan kukus dengan api sederhana selama kira-kira 15 hingga 20 minit atau sehingga lidi keluar bersih.
1. Masukkan kesemua bahan-bahan kecuali minyak dan pewarna makanan, ke dalam pengisar makanan. Kisar sehingga menjadi adunan yang halus.
2. [Optional] Bahagikan adunan menjadi 3 bahagian.
3. Tambah 1/3 sdk pewarna makanan pilihan ke dalam setiap bahagian. Campurkan dengan sebati.
4. Tutup dan perapkan adunan selama sekurang-kurangnya 2 jam.
5. Sediakan pengukus dengan air yang secukupnya. Didihkan airnya.
6. Sementara menunggu air mendidih, sapukan acuan dengan minyak.
7. Kacau adunan sebelum dituangkan ke dalam acuan. Isikan sehingga 3/4 paras acuan.
8. Letakkan pada pengukus. Tutup dan kukus dengan api sederhana selama kira-kira 15 hingga 20 minit atau sehingga lidi keluar bersih.
#fivefootfivesg #apam #apamnasi
No comments:
Post a Comment