Resepi Biskut Badam Rangup
Menghasilkan: 25 biskut
BAHAN-BAHAN:
- 120 gm hirisan kacang badam
- 2 biji putih telur saiz besar
- 35 gm tepung gandum
- 65 gm gula aising
- 30 gm mentega masin cairkan
- 1/3 tsp estrak vanilla
- 1/3 tsp esen badam
CARA-CARA:
1. Bakar kacang badam dengan suhu oven 120 dc selama 10 minit. Keluar dan ketepikan.
2. Masukkan putih telur dan gula ke mangkuk. Pukul/whisk sehingga tiada lagi ketulan gula.
3. Seterusnya, tambahkan mentega cair, tepung, esen badam dan ekstrak vanilla. Pukul campuran sehingga sebati.
4. Kemudian, masukkan badam yg sudah dipanggang. Gaul sehingga tercampur.
5. Panaskan oven ke suhu 160 dc.
6. Letakkan 1 sudu teh adunan ke atas dulang pembakar yang sudah dialas dengan baking paper. Tipiskan adunan dengan lidi. Tinggalkan sedikit ruang diantara adunan.
7. Bakar selama 10 minit atau sehingga biskut bertukar warna kecoklatan.
8. Keluarkan biskut dari oven dan perlahan-lahan angkat biskut dan sejukkan di atas rak besi .
9. Biarkan biskut mengeras dan sejuk sepenuhnya sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
#fivefootfivesg #biskutraya #biskutbadam
No comments:
Post a Comment