Resepi Sambal Kicap
Lebihkan cili padi jika suka lebih pedas.
Boleh tahan lama jika disimpan dalam peti sejuk.
BAHAN-BAHAN:
- 20 biji cili padi merah
- 2 ulas bawang putih hiris
- 4 sdb bawang goreng
- 1-2 biji limau kasturi
- 2 sdb minyak masak
- kicap manis
- garam dan gula secukup rasa
CARA-CARA:
1. Panaskan minyak dan gorengkan cili padi dan bawang putih sehingga sedikit kekuningan.
2. Kemudian, kisar kering cili padi dan bawang putih yang sudah digoreng bersama minyaknya. Tambahkan sekali bawang goreng dan kisar bahan-bahan sehingga halus. Tuangkan ke mangkuk.
4. Tambahkan juga garam, gula dan jus limau mengikut rasa. Gaul sehingga sebati. Hidangkan.
#fivefootfivesg #sambalkicap