- 3-5 daun kari
- 3 ulas bawang putih, cincang halus
- 3 cili padi merah, hiris
- 2 sdb mentega (30 gm)
- 2 sdb minyak masak
- 7 kuning telur asin (boleh kurangkan atau lebihkan), haluskan
- 1 sdk garam, secukup rasa
- 2 sdk gula, secukup rasa
- 3/4 cawan susu sejat (lebihkan jika suka)
- minyak untuk menggoreng udang
(A) UDANG:
- 400 gm udang sederhana besar
- 1 putih telur
- 1 sdb tepung jagung
- 1 sdb tepung gandum
CARA-CARA:
1. Campurkan semua bahan (A).
2. Panaskan minyak dan goreng udang hingga sedikit keperangan. Angkat dan ketepikan.
3. Panaskan minyak dan mentega. Gorengkan daun kari hingga agak garing.
4. Masukkan bawang putih dan cili padi. Tumis hingga wangi.
5. Masukkan kuning telur. Kacau sehingga campuran menjadi berbuih.
6. Masukkan garam dan gula dan gaul rata.
7. Masukkan susu sejat, kacau hingga campuran pekat sedikit.
8. Akhir sekali, masukkan udang. Kacau hingga sebati.
No comments:
Post a Comment