- 12 ekor udang saiz sederhana, kupas kulit dan buang kotoran
- 1 ekor udang saiz sederhana, potong bulat
- 1 keping fishcake, potong sederhana tipis
- 100 gm fillet ikan salmon, potong sederhana tipis
- 100 gm cendawan shimeiji
- 150 gm sayur sawi, dibasuh dan dipotong 2 cm panjang
- bawang goreng
(A) MEE HOR FUN:
- 1 kg mee hor fun
- 2 sdb kicap cair
- 1 sdb kicap pekat hitam
- 2 sdb minyak masak
(B) KUAH:
- 3 ulas bawang putih, cincang
- 1 hiris halia, potong mancis
- 1 sdk kicap pekat hitam
- 3 sdb kicap cair
- 2 sdb sos tiram
- 1 sdk minyak bijan
- 1 litre air
- 1-2 kiub stok ayam
- 1 biji telur saiz besar, dipukul
- 2 sdb minyak masak
- garam, secukup rasa
- gula, secukup rasa
- serbuk lada sulah, secukup rasa
- air tepung jagung: 2 sdb tepung jagung + 1/4 cawan air
CARA-CARA:
(A) MEE HOR FUN:
1. Pisahkan mee supaya tidak melekat antara satu sama lain.
2. Campurkan kicap cair dan pekat ke dalam mee dan gaul hingga sebati.
3. Panaskan minyak masak dalam kuali. Setelah panas, masukkan mee dan goreng selama 3 minit atau sehingga coklat sekata dan sedikit "char" (bakar sebahagian). Keluarkan dan ketepikan.
(B) KUAH:
1. Tambahkan 2 sdb minyak masak dalam kuali..
2. Tumis bawang putih dan halia hingga wangi.
3. Masukkan udang dan sotong dan tumis sebentar dengan api besar.
4. Masukkan air, stok ayam, kicap cair, kicap pekat, sos tiram, garam, gula dan lada sulah. Didihkan.
5. Masukkan fishcake, ikan salmon, sayur dan cendawan.
6. Masukkan air tepung jagung sedikit demi sedikit sehingga kuah pekat.
7. Akhir sekali, masukkan telur yang dipukul sedikit demi sedikit, kacau perlahan-lahan. Matikan api.
(C) CARA HIDANGAN:
Letakkan 200 gm hor fun yang sudah digoreng tadi ke pinggan. Tuangkan kuah secukupnya ke atas hor fun dan tabur sedikit bawang goreng. Hidangkan.
#fivefootfivesg #stayhomewithme #ramadan2020 #iftar2020
No comments:
Post a Comment