- 15 telur burung, rebus selama 4-5 minutes, kupas kulit dan ketepikan
- 250 gm fishball goreng
- 1 kiub pati ikan bilis
- 1 sdk garam, secukup rasa
- 1 sdb gula/gula melaka, secukup rasa
- 1/4 cawan air
- 1/4 cawan minyak masak
- 1 asam keping
(A) KISAR:
- 2 biji bawang sederhana besar
- 20 tangkai cili kering, rendam dengan air panas selama 15 minit
- 5 biji cili padi merah
- 1 sdk belacan
- 1/4 cawan air
CARA-CARA:
1. Kisar semua bahan (A) sehingga halus.
2. Panaskan minyak masak dan masukkan bahan kisar. Tumis sehingga pecah minyak.
3. Seterusnya masukkan 1/4 cawan air, asam keping, kiub ikan bilis dan garam. Tumis sehingga pecah minyak sekali lagi.
4. Kemudian, masukkan gula dan gaul sebentar.
5. Akhir sekali, masukkan telur rebus dan bebola ikan. Gaul hingga sebati dan tutup api.
#fivefootfivesg #stayhomewithme #ramadan2020 #iftar2020
No comments:
Post a Comment