Ramadan 2020: Mee Siam Goreng


Resepi Mee Siam Goreng





Hidangan: 5
BAHAN-BAHAN:
  • 400 gm bihun, rendam dengan air biasa sehingga lembut
  • 4 sdb tauchu, cuci dan lenyek kasar
  • 5 sdb cili kering kisar
  • 300 gm daging lembu, hiris tipis (boleh digantikan dengan udang jika suka)
  • 1 keping fishcake, hiris
  • daun kucai
  • 200 gm taugeh, buang akar
  • 1-2 tauhu/taupok
  • 1/2 sdk garam, secukup rasa
  • 2 tsp gula, secukup rasa
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 1/2 cawan air

(A) KISAR:
  • 10 bawang merah kecil
  • 5 ulas bawang putih
  • 5 sdb udang kering, rendam sehingga lembut
  • 1/4 cawan air

DIRECTIONS:

1. Kisar semua bahan (A) sehingga halus.

2. Panaskan minyak dan masukkan bahan kisar. Kacau hingga wangi.

3. Masukkan cili kisar dan masak hingga pecah minyak. Kacau sekali sekala.

4. Masukkan daging dan air (tambah lebih air jika perlu). Renehkan sehingga daging lembut.

5. Seterusnya, masukkan tauchu. Gaul sebentar.

6. Masukkan garam dan gula.

7. Masukkan bihun. Gaul hingga sebati.

8. Hidangkan Mee Siam Goreng dengan limau kasturi, tahu goreng / taupok dan telur rebus (optional).
#fivefootfivesg #stayhomewithme #ramadan2020 #iftar2020

No comments:

Post a Comment