- 500 gm kentang, kupas kulit dan potong kecil
- 1 cawan ikan bilis, cuci
- 1 biji bawang besar, cincang halus
- 2 ulas bawang putih, cincang halus
- 1 biji tomato, cincang halus
- 10 biji cili padi merah, cincang halus
- 1 sdk belacan
- 2 sdb cili kering kisar
- 2 sdb air asam jawa
- 1 sdk garam, secukup rasa
- 1 sdb gula, secukup rasa
- minyak masak
CARA-CARA:
1. Goreng kentang hingga kekuningan dan ketepikan.
2. Seterusnya, goreng ikan bilis dengan api kecil sehingga garing. Ketepikan.
3. Pada kuali yang bersih, panaskan 2-3 sudu besar minyak masak.
4. Masukkan tomato dan masak selama 1 minit.
5. Masukkan bawang, bawang putih, cili dan belacan. Tumis hingga bawang lembut.
6. Masukkan cili kisar dan masak hingga pecah minyak.
7. Masukkan air asam jawa, garam dan gula. Gaul hingga sebati.
8. Akhir sekali, masukkan kentang goreng dan ikan bilis. Kacau hingga sebati dan tutup api.
1. Goreng kentang hingga kekuningan dan ketepikan.
2. Seterusnya, goreng ikan bilis dengan api kecil sehingga garing. Ketepikan.
3. Pada kuali yang bersih, panaskan 2-3 sudu besar minyak masak.
4. Masukkan tomato dan masak selama 1 minit.
5. Masukkan bawang, bawang putih, cili dan belacan. Tumis hingga bawang lembut.
6. Masukkan cili kisar dan masak hingga pecah minyak.
7. Masukkan air asam jawa, garam dan gula. Gaul hingga sebati.
8. Akhir sekali, masukkan kentang goreng dan ikan bilis. Kacau hingga sebati dan tutup api.
#fivefootfivesg #ramadan2020 #iftar2020
No comments:
Post a Comment