- 8-10 bawang merah kecil, hiris halus
- 5 ulas bawang putih, hiris halus
- 3-4 hiris halia, hiris seperti mancis
- 5 cili padi merah, belah dua
- 3 sdb sos tiram
- 2 sdb kicap manis
- 1/2 sdk garam, secukup rasa
- 1 sdk gula, secukup rasa
- 1/2 cawan air (boleh dilebihkan jika perlu)
- air tepung jagung: 1 sdk tepung jagung + 2 sdb air
- 3 sdb minyak masak
(A) PERAP:
- 1 ekor ayam (1.2 kg)
- 1 sdk garam
- 1 sdb serbuk kunyit
CARA-CARA:
1. Campurkan semua bahan (A). Perap selama 20 minit.
2. Goreng ayam yang telah diperap hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan.
3. Panaskan minyak dan masukkan bawang merah, bawang putih, halia dan cili. Tumis hingga wangi dan bawang layu.
4. Masukkan air, sos tiram, kicap manis, garam dan gula. Gaul sebati.
5. Masukkan air tepung jagung dan gaul sebentar.
6. Akhir sekali, masukkan ayam goreng. Gaul hingga tercampur rata.
No comments:
Post a Comment