- 1 kg peha ayam
- 2 sdb minyak masak
- 1 sdb Ghee
- 3 bunga lawang
- 1-2 kayu manis
- 4 buah pelaga
- 2 biji kentang saiz sederhana, kupas kulit dan belah empat
- 4-5 sdb serbuk rempah kurma
- 1/2 cawan air
- 1/2 cawan susu sejat
- segenggam daun ketumbar
- 2 cawan air
- 1 biji bawang besar, belah empat
- 1 cili merah, belah empat
- 1 cili hijau, belah empat
- 1-2 biji tomato, belah empat atau boleh gunakan beberapa biji cherry tomato
- 2 sdk garam, secukup rasa
(A) KISAR:
- 1 biji bawang merah besar (90 gm)
- 4 ulas bawang putih (30 gm)
- 2 inci halia (20 gm)
- 2 sdb kacang gajus (50gm)
- 1/2 cawan air
CARA-CARA:
1. Kisar semua bahan (A) hingga halus dan ketepikan.
2. Campurkan serbuk Kurma dengan 1/2 cawan air sehingga menjadi pes dan ketepikan.
3. Panaskan minyak masak dan Ghee di dalam kuali.
4. Masukkan kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga dan tumis hingga wangi.
5. Seterusnya, masukkan bahan kisar dan tumis hingga wangi.
6. Masukkan pes Kurma dan tumis hingga pecah minyak.
7. Masukkan garam, ayam dan kentang. Gaul hingga tercampur..
8. Masukkan 2 cawan air dan daun ketumbar, tutup kuali dengan penutup dan biarkan masak hingga ayam lembut.
9. Selepas itu, masukkan susu sejat, bawang besar, cili merah & hijau dan tomato. Masak selama 2 minit lagi dan tutup api.
1. Kisar semua bahan (A) hingga halus dan ketepikan.
2. Campurkan serbuk Kurma dengan 1/2 cawan air sehingga menjadi pes dan ketepikan.
3. Panaskan minyak masak dan Ghee di dalam kuali.
4. Masukkan kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga dan tumis hingga wangi.
5. Seterusnya, masukkan bahan kisar dan tumis hingga wangi.
6. Masukkan pes Kurma dan tumis hingga pecah minyak.
7. Masukkan garam, ayam dan kentang. Gaul hingga tercampur..
8. Masukkan 2 cawan air dan daun ketumbar, tutup kuali dengan penutup dan biarkan masak hingga ayam lembut.
9. Selepas itu, masukkan susu sejat, bawang besar, cili merah & hijau dan tomato. Masak selama 2 minit lagi dan tutup api.
#fivefootfivesg #ramadan2020 #iftar2020
No comments:
Post a Comment