- 2 keping Tempe (300 gm), hiris tipis
- 2 biji bawang sederhana besar, hiris
- 4 ulas bawang putih, hiris
- 10 biji cili padi merah, dibelah dua
- minyak masak
- 4 sdb kicap manis
- 2 sdb sos tiram
- 1 sdb apple cider vinegar atau cuka putih pun boleh
- 1/2 sdk garam, secukup rasa
- 1 sdb gula, secukup rasa
CARA-CARA:
1. Goreng Tempe hingga keemasan dan garing. Keluarkan dan ketepikan.
2. Tinggalkan kira-kira 2 sudu besar minyak goreng di dalam kuali.
3. Masukkan bawang dan tumis hingga layu.
4. Seterusnya, masukkan bawang putih dan cili padi. Tumis hingga wangi.
5. Kemudian masukkan kicap, sos tiram, cuka, garam dan gula. Gaul sebati.
6. Akhir sekali, masukkan Tempe goreng. Kacau hingga sebati dan sos sedikit pekat.
#fivefootfivesg #stayhomewithme #ramadan2020 #iftar2020
No comments:
Post a Comment