Ramadan 2020: Rojak Bandung


Resepi Rojak Bandung





Hidangan: 4-6
BAHAN-BAHAN:
  • 1 ekor sotong kembang, gosok bersih dan potong sepanjang 2 cm
  • 200 gm kangkong
  • 2 keping tauhu saiz kecil, potong dadu
  • kacang tanah kisar
(A) SOS ROJAK:
  • 3 sdb petis udang
  • 3 sdb sos tomato
  • 3 sdb cili kering kisar
  • 2 sdb gula jawa/gula melaka, secukup rasa
  • 1/2 sdk garam, secukup rasa
  • 1.5 cawan air

CARA-CARA:

1. Masukkan semua bahan (A) ke dalam periuk kecil. Gaul hingga sebati.

2. Bawa periuk ke api dan masak campuran sos dengan api sederhana. Kacau sekali sekala sehingga kuah pekat. (Boleh tambahkan air tepung jagung ke campuran jika suka sos yang lebih pekat.) Setelah pekat, tutup api dan ketepikan.

3. Celur kangkong di dalam air yang mendidih selama 2 minit. Ketepikan.

4. Seterusnya, celur sotong selama 2-3 minit. Ketepikan.

5. Goreng tauhu hingga kekuningan. Ketepikan.

6. Hidangkan kangkong, sotong dan tauhu goreng bersama sos dan taburkan kacang tanah.


#fivefootfivesg #stayhomewithme #ramadan2020 #iftar2020

No comments:

Post a Comment