Ramadan 2020: Celok Kacang Panjang


Resepi Celok Kacang Panjang





Hidangan: 6
BAHAN-BAHAN:
  • 200 gm kacang panjang, potong sepanjang 2 cm
  • 2-3 keping asam gelugur
  • 1 sdk garam, secukup rasa
  • 2 sdk gula, secukup rasa
  • 3 cawan air


(A) KISAR:
  • 5 bawang merah kecil
  • 1 ulas bawang putih
  • 2 sdb ikan bilis, rendam dengan air selama 5 minit
  • 5 tangkai cili kering, rendam dengan air panas selama 5 minit
  • 1/4 cawan air
  • 1 sdk belacan, sangai dengan api sederhana sehingga kering

CARA-CARA:

1. Kisar bahan (A) hingga halus.

2. Masukkan 3 cawan air, bahan kisar dan asam gelugur ke dalam periuk. Didihkan.

3. Masukkan garam dan gula secukup rasa.

4. Akhir sekali, masukkan kacang panjang dan biarkan masak hingga lembut.


#fivefootfivesg #stayhomewithme #ramadan2020 #iftar2020

No comments:

Post a Comment