Resepi Tenggiri Masak Kicap
Hidangan: 4-6
BAHAN-BAHAN:
- 1/2 cawan minyak masak
- 1 biji bawang merah besar hiris tipis
- 2 hirisan halia
- 3 biji chilli padi (optional)
- 2 batang serai diketuk
- 3 biji buah pelaga
- 2 biji bunga lawang
- 2 sdb cili kering kisar
- 1 cawan air
- 30 gm suhun rendam dahulu
(A) PERAP:
- 4 keping ikan Tenggiri Batang (450 gm)
- 1 sdk garam
- 1/2 sdk serbuk kunyit
(B) KICAP CAMPURAN:
- 2/3 cawan kicap manis (185 ml)
- 1 sdb cuka
- 1 sdb serbuk lada hitam kasar
(C) KISAR:
- 5 biji bawang merah kecil, kupas kulit (40 gm)
- 3 ulas bawang putih, kupas kulit (20 gm)
- 1/2 inci halia (5 gm)
- 1/4 cawan air
CARA-CARA:
1. Campurkan semua bahan-bahan (A) di dalam mangkuk. Perapkan ikan selama 10 minit.
2. Panaskan minyak dalam kuali. Gorengkan ikan sehingga sedikit kekuningan sahaja. Angkat dan ketepikan.
3. Tinggalkan kira-kira 3 sudu besar minyak goreng di dalam kuali dan kecilkan api.
4. Masukkan biji pelaga, bunga lawang, serai, hirisan bawang dan hirisan halia. Masak sehingga harum.
5. Seterusnya, masukkan bahan-bahan kisar (C) dan cili kering kisar. Masak sehingga pecah minyak.
6. Kemudian, masukkan kicap campuran (B). Gaul dan biar mereneh.
7. Tambah 1 cawan air (tambah lebih jika perlu) dan biarkan kuah mendidih.
9. Tutup api dan hidangkan.
#fivefootfivesg #ikankicap #tenggiri
No comments:
Post a Comment