Bubur Pulut Hitam


Resepi Bubur Pulut Hitam 

(Bee Koh Moy)





Hidangan: 4 
BAHAN-BAHAN:
  • 150 gm beras pulut hitam 
  • 750 ml air
  • 100 gm gula putih atau gula melaka 
  • 2 daun pandan disimpul
  • 100 gm santan kotak + 375 ml air (santan cair)
  • 100 gm santan kotak + 125 ml air (santan pekat)
  • garam
  • 2 sdk tepung jagung + sedikit air campur untuk memekatkan bubur

CARA-CARA:

1. Cuci beras sehingga bersih dan toskan.

2. Masukkan beras dan air ke dalam periuk dan rebus dengan api sederhana selama 40-60 minit atau sehingga beras menjadi lembut. Tutup periuk dengan tudungnya dan kacau sekali sekala.

3. Setelah beras masak dan air rebusan mula mengering, masukkan santan cair, gula, daun pandan dan 1/2 sdk garam. Masak sehingga mendidih. Kacau untuk mengelakkan pecah santan.

4. Masukkan campuran tepung jagung dan masak sehingga bubur menjadi pekat. Tutup api.

5. Masukkan campuran santan pekat dan 1/2 sdk garam ke dalam periuk kecil. Didihkan sebentar. Tutup api.

6. Sendukkan satu hidangan bubur pulut yang sudah dimasak ke dalam mangkuk dan tuangkan sedikit kuah santan pekat di atasnya.

7. Hidangkan panas.

#fivefootfivesg #buburpuluthitam #pencucimulut

No comments:

Post a Comment