Ramadan 2020: Mee Bandung


Mee Bandung Recipe





Hidangan: 4-5
BAHAN-BAHAN:
  • 12 ekor udang saiz besar, buang kulit dan kotoran
  • 1 ekor sotong saiz sederhana, potong bulat
  • 500 gm mee kuning
  • 1 biji tomato, potong 8
  • sayuran 
  • 3 sdb sos tiram
  • 4-5 sdb sos tomato
  • 6-8 sdb cili kering kisar
  • 1 sdk kicap manis 
  • 1 sdk garam, secukup rasa
  • 2 sdk gula, secukup rasa
  • 1/4 cawan minyak masak
  • 4-5 biji telur

(A) STOK DAGING:

  • 200 gm daging lembu, hiris tipis
  • 1 litre air
  • 2 hiris halia

(B) KISAR:
  • 10 biji bawang merah kecil
  • 5 ulas bawang putih
  • 2 hiris halia
  • 1/2 cawan udang kering, direndam selama 10 minit

(C) BAHAN-BAHAN LAIN:

  • air tepung jagung: 2 sdb tepung jagung + 1/4 cawan air

CARA-CARA:

1. Masukkan semua bahan (A) ke dalam periuk. Rebus sehingga daging lembu lembut. Keluarkan daging dan ketepikan. Ketepikan juga air rebusan daging.

2. Kisar bahan (B) hingga halus. Ketepikan.

3. Panaskan 1/4 cawan minyak masak.

4. Setelah minyak panas, masukkan udang dan goreng sehingga berubah warna. Keluarkan udang dan ketepikan.

5. Teruskan dengan memasukkan bahan kisar ke dalam periuk. Tumis hingga wangi.

6. Masukkan cili kisar dan tumis hingga pecah minyak.

7. Seterusnya, masukkan air rebusan daging, daging lembu yang sudah direbus, sos tiram dan sos tomato. Didihkan.

8. Masukkan sotong, garam, gula dan kicap manis. Kacau sekejap.

9. Masukkan (C) air tepung jagung sedikit demi sedikit sehingga kuah pekat.

10. Masukkan buah tomato.

11. Akhir sekali, masukkan telur sebiji demi sebiji. Biarkan telur masak dengan api kecil. Matikan api.

12. Rebus air dalam periuk kecil. Celurkan mee dan sayur selama 30 saat. Angkat dan pindahkan ke mangkuk.

13.Tuangkan kuah ke atas mee.

14. Hidangkan Mee Bandung dengan irisan limau purut dan cili hijau.

#fivefootfivesg #stayhomewithme #ramadan2020 #iftar2020

No comments:

Post a Comment