Pages

Mee Goreng Basah


Resepi Mee Goreng Basah





HIDANGAN: 4-6
BAHAN-BAHAN:
  • 400 gm mee kuning
  • 2 ekor sotong (150 gm) - bersihkan dan potong kecil
  • 12 ekor udang (200gm) - buang kulit 
  • 100 gm bebola ikan (fish ball)
  • 2 cawan air (500 ml)
  • 200 gm sayur sawi - cuci, potong dan asingkan batang dan daunnya
  • 1 biji tomato - belah 6 (optional)
  • 2 biji cili padi - hiris (optional) 
  • 3 sdb cili kering kisar (dalam anggaran 10 cili kering - kisar sekali bersama bahan (B))

(A) KICAP CAMPURAN:
  • 3 sdb kicap manis
  • 2 sdb sos tiram
  • 3 sdb sos tomato
  • sedikit air

(B) KISAR:
  • 1 biji bawang merah besar (100 gm)
  • 3 ulas bawang putih (20 gm)
  • sedikit halia (5 gm)
  • sedikit air

(C) HIASAN:
  • Limau kasturi
  • bawang goreng

CARA-CARA:

1. Campurkan semua bahan-bahan (A) ke satu mangkuk. Gaul hingga sebati dan ketepikan untuk diguna kemudian.

2. Kisar semua bahan-bahan (B) sehingga halus dan ketepikan.

3. Panaskan minyak lalu tumis bahan-bahan kisar (B) dan juga cili kering kisar. Tumis sehingga pecah minyak dengan api sederhana.

4. Masukkan kicap campuran (A), 2 cawan air dan batang sayur sawi. Masak sehingga kuah mendidih.

5. Masukkan sotong, udang dan bebola ikan. Biarkan masak selama 2 minit.

6. Seterusnya, masukkan mee kuning dan gaul hingga sebati. Biarkan mee meresap kuahnya sedikit.

7. Akhir sekali, masukkan daun sayur sawi, cili padi hiris dan tomato. Gaul sehingga sawi masak dan tutup api.

8. Hiaskan dengan limau kasturi dan bawang goreng. Hidangkan.


Nota: Saya tidak menggunakan garam atau gula pada resepi mee goreng ini, campuran kicap sudah cukup rasa. Tetapi, boleh juga ditambah garam/gula jika perlu.


#fivefootfivesg #meegorengsimple #meegorengbasah

No comments:

Post a Comment