Resepi Lontong Sayur Lodeh
Resepi ini menghasilkan antara 6 hingga 10 hidangan.
BAHAN-BAHAN:
- 3 keping tauhu potong dua (lebihkan jika suka)
- 1 keping Tempeh (saiz empat segi) potong kecil
- 200 gm lobak merah potong kecil
- 300 gm kobis hiris tebal
- 100 gm kacang panjang/buncis potong kecil berukuran 2cm
- 400 ml santan
- 600 ml air
- 30 gm su'un rendam sehingga lembut
- garam secukup rasa
- gula secukup rasa
- minyak masak
(A) BAHAN-BAHAN KISAR:
- 2 biji bawang merah besar (230 gm)
- 10 tangkai cili kering rendam dengan air panas selama 10 minit
- 4 ulas bawang putih
- 25 gm lengkuas
- 2 batang serai bahagian putih sahaja
- 6 biji buah keras
- 15 gm kunyit hidup
- 3 sdb udang kering rendam dengan air panas selama 10 minit
- 2 sdk belacan disangai/bakar dahulu
- 1/2 cawan air
CARA-CARA:
1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Setelah panas, gorengkan tauhu dan tempeh sehingga kekuningan. Angkat dan ketepikan.
2. Keluarkan sedikit minyak, tinggalkan agak-agak 1/4 cawan minyak di dalam kuali. Terus tambahkan bahan-bahan kisar (A) dan tumis dengan api sederhana selama kira-kira 10 minit atau sehingga pecah minyak.
3. Campurkan santan dengan 600 ml air. Masukkan campuran ke dalam masakan dan didihkan, kacau sekali-sekala untuk mengelakkan pecah santan.
4. Masukkan semua sayur-sayuran dan su'un. Masak sehingga sayur lembut.
5. Akhir sekali, masukkan tauhu dan tempe goreng. Tambahkan garam dan gula sesuai rasa. Gaul rata dan masak selama 1 minit lagi.
6. Hidangkan Sayur Lodeh bersama lontong dan lauk-lauk sampingan.
#fivefootfivesg #hariraya #sarapanpagi