Pages

Shakshuka / Sabsuka



Resepi Shakshuka




Hidangan: 5
BAHAN-BAHAN:
  • 500 gm daging lembu cincang
  • 3 biji bawang Holland, potong dadu/cincang
  • 2 sdb bawang putih cincang
  • 2 sdk halia cincang
  • 4 sdb serbuk kari daging
  • 1-2 sdb serbuk cili
  • 1 tin tomato cincang (400 gm)
  • 1 tin kecil tomato puree (170 gm)
  • 3 sdb sos tomato
  • 1 sdk serbuk kayu manis
  • 1 sdk serbuk lada hitam
  • 300 ml air
  • 6 sdb minyak masak
  • 1-2 sdb minyak zaitun atau minyak sapi cair
  • 6 biji telur
  • daun ketumbar
  • bawang goreng (optional)
  • cili padi hiris (optional)
  • 2 sdk garam (secukup rasa)

CARA-CARA:

1. Panaskan minyak masak.

2. Masukkan bawang cincang dan tumis hingga lembut.

3. Seterusnya, masukkan daging cincang, bawang putih dan halia. Masak sehingga daging berubah warna.

4. Kemudian masukkan serbuk kari, serbuk cili, serbuk kayu manis, serbuk lada hitam dan garam. Gaul rata dan masak selama 5 minit.

5. Masukkan tomato cincang dan tomato puree. Gaul hingga sebati.

6. Seterusnya, masukkan sos tomato dan air. Biarkan mendidih dengan api sederhana selama 30 minit, kacau sekali sekala.

7. Pindahkan Shakshuka ke dalam mangkuk pembakar.

8. Dengan menggunakan bahagian belakang sudu, buat 6 lubang dan masukkan sebiji telur ke dalam setiap lubang.

9. Pindahkan ke dalam oven yang telah dipanaskan dan bakar dengan suhu 180 ° C selama 10-12 minit..

10. Setelah masak, keluarkan Shaksuka daripada oven.

11. Hiaskan dengan sedikit daun ketumbar, cili hiris, atau bawang goreng dan curahkan dengan sedikit minyak zaitun atau minyak sapi cair.

12. Hidangkan bersama roti perancis.

#fivefootfivesg #staysafe #shakshuka

No comments:

Post a Comment